top of page

Mortgage faizleri / Ev talebi

Aralık ayında mortgage faiz oranlarında keskin bir düşüş, bu yılın ilkbahar konut piyasasını erken başlatmış olabilir. Faiz oranları Ekim ayına göre yaklaşık olarak tam bir yüzde puanı daha düşük ve tüketicilerin daha da düşeceğini bekledikleri görülüyor.

Fannie Mae'nin aylık tüketici anketine göre, Aralık ayında mortgage faizleriyle ilgili iyimserlik önemli ölçüde arttı. Fannie Mae'in baş ekonomisti Mark Palim'e göre, anketin başlatıldığı 2010'dan bu yana ilk kez, ev sahiplerinin faizlerin yükseleceğine değil, düşeceğine inandığı görülüyor.

Palim'in belirttiğine göre, "Bu önemli tüketici beklenti değişimi, son tahvil piyasası rallisinin ardından geldi." "Özellikle ev sahipleri ve daha yüksek gelir grubundakilerin faiz konusundaki iyimserliği, kiracılardan daha fazla rapor edildi."

30 yıllık sabit faizli ortalama oran, Covid pandemisinin başlangıcından bu yana dalgalı bir seyir izledi. 2020 ve 2021'de onlarca rekor düşük seviyeye ulaştı, %3'ün altına geriledi ve tarihi bir konut alımı akınına ve keskin bir fiyat artışına neden oldu, ancak 2022'de ikiye katlandı. Faizler, Ekim 2023'te 20 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, Aralık ayında %7'nin altına geriledi. Ancak, faizler hala üç yıl önceki seviyenin iki katı kadar.

CUTLER BAY, FLORIDA - Nisan 20: Ryan Paredes (R) ve Ariadna Paredes, Re/Max Advance Realty'den Gayrimenkul Satış Temsilcisi Ryan Ratliff tarafından gösterilen bir eve bakıyorlar. 2023 yılında Ulusal Emlakçılar Birliği'nin bir raporunda, Mart ayında mevcut ev satışları, mevsimsel olarak ayarlanmış yıllık bir oranda 4.44 milyona düştü. Ayrıca, satışlar bir yıl öncesine göre %22,0 azaldı. (Fotoğraf: Joe Raedle/Getty Images) Ryan Paredes (R) ve Ariadna Paredes, 20 Nisan 2023 tarihinde, Cutler Bay, Florida'da Re/Max Advance Realty'den Gayrimenkul Satış Temsilcisi Ryan Ratliff tarafından gösterilen bir eve bakıyorlar. Joe Raedle | Getty Images News | Getty Images Alıcılar geri dönüyor. Washington, D.C. bölgesindeki gayrimenkul danışmanı Paul Legere, hafta sonu iki açık ev düzenlediğini ve 1.1 milyon ila 1.2 milyon dolar arasında fiyatlanan evlerin, son bir yıl içinde deneyimlediği en yoğun günler olduğunu söyledi.

"Bir meslektaşımdan benzer bir rapor aldım," dedi. "Hatta cumartesi günü, şiddetli yağmura rağmen, her ikimiz de aktif alıcı gruplarının üzerindeki 10'dan fazla gruba sahiptik. Bunlar, piyasada bulunan ve arama yapmayı yavaşlatan veya durduran ve geri dönen, yeni bir mülk arayan insanlardı."

Envanter arayışı

Legere, önümüzdeki bir veya iki hafta içinde "bir envanter enjeksiyonu" görmeyi beklediğini söyledi. Dar envanter, fiyatların yüksek kalmasına yardımcı olmuş ve potansiyel ev alıcıları için başka bir engel olmuştu.

"Ev sahipleri son zamanlarda defalarca bize, yüksek mortgage faizlerinin ev satın almak ve satmak için kötü bir zaman olduğunu belirttiler ve bu nedenle daha olumlu bir mortgage faiz beklentisi, bazılarının evlerini satışa çıkarmasına yardımcı olabilir ve yılın yeni yılında mevcut evlerin arzını artırabilir," diye ekledi Palim.

Ulusal bir emlak komisyoncusu olan Redfin'in son raporu, faizlerin düşmesiyle Aralık ayında talebin artmaya başladığını buldu. Rapora göre, Redfin ajanlarından turlar ve diğer ev satın alma hizmetleri için gelen talebi mevsimsel olarak ayarlanmış bir ölçü olan Redfin'in Ev Alıcı Talep Endeksi, bir önceki aya göre %10 artarak Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Satış öncesi satışlar, imzalanan mevcut ev sözleşmelerini ölçer ve Aralık 2022'ye göre %3 azaldı, ancak bu iki yıldır gözlenen en küçük düşüş oldu.

Gelecek aylarda hem faiz oranları hem de ev fiyatlarına bağlı olacak. Fiyatlar, arzın azlığı nedeniyle yükselmeye devam ediyor ve faizler düşmeye devam ederse, fiyat artışları hızlanabilir. Faiz oranı ne kadar düşük olursa, potansiyel ev alıcıları o kadar fazla satın alma gücüne sahip olabilirler.

Mortgage faiz oranlarının daha da düşeceği beklenirken, bunun ekonominin gücü ve enflasyon durumuna bağlı olduğunu belirtmek gerekir.



7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page